Kandírozott narancshéj

narancshej_1382708142.jpg_404x404

Figyelem! A következő recept komoly függőséget okozhat! :D Persze csak pozitív értelemben  :D

A kandírozott narancshéj egy olyan nassolni való „édesség”, melyet az egész családom, sőt most már az évfolyamom és a kolis társaim is szívesen fogyasztanak. Hiába, megfertőztem vele mindenkit :D

Úgy gondolom elkészítése picit macerás és időigényes, de érdemes kivárni, mert nagyon finom a végeredmény J

 

Elkészítés:

 

Régebben sokkal kevesebb mennyiséggel dolgoztam, azonban annyira kapós lett, hogy muszáj voltam növelni a mennyiséget. Kb. 1,5-2 kg narancsból szoktam csinálni. A narancsok héját alaposan, ha lehetséges tiszta szivaccsal langyos víz alatt megmosom. Ezt követően félbe vágom a gyümölcsöket és facsaró segítségével kifacsarom a levét, melyet üdítős kannába szoktam rakni és lehűtve isteni finom reggelire a házi készítésű „Hohes C” J . Na de térjünk vissza a narancshéjhoz :P

Amint kifacsartuk az összes narancs levét, a héjban maradt hártyás részt alaposan távolítjuk el, hogy csak a narancs dudvás része maradjon. A felezett narancshéjakat ismét félbe vágom, negyedelem és az összeset egy nagy tálba rakom. Hideg vizet öntök rá és pihenni hagyom 3-4 napig, úgy, hogy napjában többször is lecserélem a vizet.

3-4 nap elteltével leöntöm a vizet és egy teflonos lábasba teszem őket vízzel együtt. Ezt a vizet felforralom és forrni hagyom kb. 5-10 percig. Ezután hűlni hagyom.

Ha már kihűlt annyira, hogy megtudjam fogni, én 0,5-1 cm széles csíkokat vágok belőle és lemérem. Annyi cukrot adok hozzá, amennyi súlyt nyomnak a narancsgerezdek.  A kettőt összekeverem és ismét teflonos lábasba helyezem.

Tudom, hogy hosszúkás a folyamat, de most jön a legizgibb rész ;)

Főzés közben a narancs héja levet fog engedni, majd a cukor is elolvad. Cukros szirupot fogunk kapni, melyben a gerezdeket néha kevergessünk. Alacsony hőfokon főzzük. A kevergetés közben észre fogjátok venni, hogy a folyadék el fog párologni. Ez picit időigényes, de az illat közben nagyon finomJ Amikor minden folyadék elpárolgott a cukor be fogja vonni a gerezdeket és el fog kezdeni kifehéredni. Akkor kell levenni a tűzről, amikor nagyon finom cukorport kapunk.

A lábasból kiborítjuk egy tepsire a gerezdeket és hűlni hagyjuk.

 

Nem minden cukorpor fog a narancs héjára ragadni, viszont ezt tökéletesen felhasználhatjuk például teába, amit nagyon finom narancsossá fog tenni. A cukor ugyanis, felveszi a narancs ízét J

 

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez! J