Lazac, tejszínes-mandulás gombamártással

lazac2_1382600893.jpg_404x404

Ezt a receptet egy nagyon kedves barátomtól tanultam, aki egy látogatás alkalmával, a családnak vacsira készítette. Az étel különlegessége, hogy tökéletes vacsora menühöz, már csak abból kiindulva, hogy halvacsora. Könnyű, de mégis laktató és nem utolsó sorban Nagyon Finom! :) 

Az ételt 4 főre készítem általában, ez alapján viszonyítottam a mennyiséget, az eredeti recepttől kicsit eltér, de hát ez a lényeg! :)

A lazac elkészítése és hozzávalói:

Meghámozunk 4 közepes sárgarépát és megpucolunk 3 fej lilahagymát. A könnyítés és mondhatni a modern technikának köszönhetően nem szükséges, hogy ezeket lereszeljük, elég ha lemixeljük. 

Vágunk 8 alufólia darabot, ezek akkorák legyenek, hogy a halas-zöldséges kupac majd elférjen rajtuk és még kb. 7 cm üres perem maradjon körülötte. Minden második darabon szétkenünk egy picike olívaolajat.

Ezen az olajon a zöldésgeket úgy rakjuk rá, hogy a sárgarépát, vöröshagymát és három csipet fűszerköményt összekererünk. Ezeket sózzuk, borsozzuk és a tetejét meghintjük ízlés szerint kakukkfűvel. 

A lazacból. melyet a legegyszerűbb fagyasztottan beszerezni, ezek a csomagolások általában 250g-os kiszerelésben kaphatók, szóval elég belőle 2 dobozt venni. Ebben találni fogtok két gyönyürő filét, melyet egyenként 4 szeletre kell vágni ferdén tartott kés segítségével, hiszen a rostok így kevésbé roncsolódnak. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd a zöldségkupac tetejére fektetjük. Ezután meghintjük szárított kaporlevél és nyakonöntjük száraz vagy félszáraz fehérborral. Nem kell belőle túl sok, de azért adjunk az érzésnek :)

Most jön pikantéria:) Az üresen maradt fóliadarabokkal lefedjuk a tartalommal telieket. A fóliák széleit 3 rétegbe hajtjuk, miután ráhelyeztük a hal tetejére, úgy, hogy a tasakok passzentosak legyenek.

A sütőt 220 fokra és hőlégkeverésesre kell állítani. A halucinak elegendő kb. 15-20 perc. Sütés közben a csomagok pufira fognak dagadni! Kivéve a sütőből, 1-1 tálra rakjuk. 

Megjegyzés: Na de hogyan is bontsuk ki? A lényeg, hogy késsel kezdjük meg a tetejét, és úgy világosodik meg a tartalma. :)

A halhoz a legjobb köret, a tejszínes-mandulás gombamártás, melyet elegendő a hal sütése közben elkészíteni, hiszen nem igényel sok időt. Célszerű serpenyőben készíteni. Ehhez felkarikázunk 1 fej vöröhagymát, melyet kb. 5 dkg olvasztott vajon puhára párolunk, ha ez megtörténk, megöntözzük brandyvel, de ha ez nincs otthon a kevert is megteszi hatását ;) Az alkohol elpárolgása után kicsit levesszük a tűzről. Megpucolunk és felvágunk 200-500g gombát. Ez attól függ, hogy ki mennyire szereti. Én csiperkével szoktam csinálni, mert valahogy mindig az van itthon, de más fajtát is nyugodtan tehetünk bele. A mandulát durvára törjük. Ha ezek készen vannak, akkor hagymát viszatesszük közepes tűzre és belerakjuk a gombát, mandulát. Lefedjuk és egy picit pároljuk. A lényeg, hogy levet eresszen. Ha ez megtörtént felöntjük 2-3 dl főzőtejszínnel és picit forrni hagyjuk. Ha a mártás túl folyós lenne, akkor egy kis liszttel sűrítjetjük, de csak óvatosan! ;)

Úgy gondolom az ételhez a legjobb köret a rizs:)

Remélem ízleni fog, mert nálunk nagy slágernek számít! Imádja mindenki:) 

Jóétvágyat hozzá!