Andi reformkonyhája

2014\05\10

Főzőverseny: Csirkepaprikás tejfölös habarással

szak_cs_1399716832.jpg_404x404

Kedden került megrendezésre Gyöngyösön a KRF hagyományos Majálisa. Nagyon jól sikerült szerintem J Volt főzőverseny, amire sikerült egy jó nagy csapatot összeszednünk. A jókedv garantált volt J Az egész napunkat még inkább megkoronázta, hogy MEGNYERTÜK A VERSENYT !!! J

A menünk csirkepaprikás volt egy kis tejfölös habarással megbolondítva. Hát nagyon finom lett !!! J

 

Pontos mennyiséget, hogy miből mennyit raktunk bele nem tudom sajnos megmondani, mert bográcsban főztünk és folyamatosan kóstolgattuk azt J

 

Hozzávalók:

5-6 fej hagyma

sok paradicsom és paprika

fűszerpaprika vagy piros arany

fokhagymakrém

csirkehús (comb, mell vegyesen)

tejföl

víz

pici liszt

só, bors

őrölt kömény

vegeta

 

A lényeg, hogy kb. 24 csirkecombból és 1 kg csirkemellből volt az alap.

 

A zöldségeket felkockázzuk!

 

Szóval úgy kezdtük, hogy felkockáztuk a húsos szalonnát és beledobtuk a bográcsba, hogy szépen olvadjon. Körülbelül 5 fej hagymát apróra vágtunk és mehetett rá a szalonnára. Egy pici olajjal meg kellett locsolni, mert nem engedett a szalonna annyi zsiradékot. Akkor lesz jó, ha a hagyma üveges.

 

A husikat szépen megmostuk és kicsit beirdaltuk, hogy jó átvegye majd a pöri ízét. Ha a hagyma kész, akkor rátesszük a csirkehusikat és a felkockázott zöldségeket is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

 

Előre szólok, hogy semmi gond nem lesz, ha egy picit hígabb, mert nem fő el rendesen a leve !!! Azt a felesleges levet nyugodtan leszedhetjük még a habarás előtt és akkor nagyon finom lesz ! Még a kanál is megáll majd benne !!! J

A husinak a puhuláshoz körülbelül 1,5 óra kell. Ha már puha, akkor ízesíthetjük vegetával, őrölt köménnyel, sóval és borssal.

 

Leszedhetjük a felesleges levet róla, de azért úgy, hogy maradjon is benne. Jöhet a habarás J

 

Egy mélyebb tányérba két evőkanál lisztet és tejfölt rakunk. Erre mehet a pörkölt leve folyamatosan és habverővel csomómentesre keverjük. Jó híg habarást kell csinálni !!! J

 

Ezután szintén habverő segítségével szépen elkevergetjük a lassan beleöntött habarást!

 

Hagyjuk még egy picit a tűzön és kész is J

 

Nagyon finom lesz, higgyétek el! J

 

Megjegyzés: Tudom hozzá ajánlani a nokedlit és esetleg savanyúságot (koviubi, almapaprika, stb…)

 

Egy jó kis buli esetén tudom ajánlani!! Tényleg nem macerás és nagyon finom J

 

 

Nagyon sok sikert hozzá és töltsetek a szabadban minél több időt, ha ráértek, hiszen ITT A NYÁR !!! J

Bogrács Főzőverseny

2014\05\10

Krumplis pogácsa

pogi_1399712846.jpg_404x404

A héten főzőverseny volt a fősulin és bár a főételünk megvolt, arra gondoltam, hogy de mit fogunk nassolni? Erre a válasz: krumplis pogit J Nagyon sok pogácsa receptet kipróbáltam már, szóval tapasztalatból mondhatom, hogy ez messze a legjobb receptem J

Hozzávalók:

60-65 dkg liszt

40 dkg margarin

fél tasak instant élesztő, fél kocka rendes élesztő

pici cukor

1-1,5 dl langyos tej

2 egész tojás és 2 tojás sárgája

4-5 közepes méretű krumpli

tejföl

trappista vagy esetleg parmezán sajt vagy bármi, amilyet szerettek

 

Először is kezdjük az élesztő felfuttatásával. Lehet, hogy furcsa lesz, és aláírom, hogy nem egy megszokott módszer, amit én már jó ideje alkalmazok, de hatásos! J Mivel volt már pár rossz tapasztalatom, hogy nem futott fel az élesztő, ezért elkezdtem kísérletezgetni J A lényeg, hogy a tejet langyosra melegítem, lehetőleg valami kerámia bögrében, szerintem az a legjobb. Belerakunk egy pici cukrot is. Ha ez kész, akkor mehet bele a fél tasak és a fél kocka élesztő, persze az is elmorzsolva. Picit megkeverjük és lefedjük a bögre tetejét egy pici tálkával. Én ezután berakom a mikróba, de nem kapcsolom be! Ott jó melegen van viszont J És várunk …

 

Megpucoljuk a krumplit, kockára vágjuk és feltesszük főni sós vízben. Ha megpuhult, akkor hagyjuk kihűlni. Én picit gyorsítani szoktam a folyamatot, hogy hideg víz alá rakom és úgy gyorsabban ki fog hűlni J Szóval ha kihűlt, akkor egy villa segítségével összetörjük.

 

Most jöhet a tészta összeállítása J A lisztet kimértem és egy jó nagy tálba raktam. Belemorzsoljuk a margarint, majd jöhet bele a felfuttatott élesztő, a két tojás, só és a tört krumpli. Ezt jól összedolgozzuk, úgy, hogy a tészta lehetőleg ne maradjon a kezünkön. Ha szükséges nyugodtan adhattok még hozzá lisztet, nem lesz tőle semmi baja J

 

Ha összegyúrtuk, akkor kinyújtjuk tetszőleges vastagságúra és vékonyan átkenjük tejföllel. Picit sózhatjuk is, ha a tészta nem lett elég sós. Ezután felhatjuk az egész tésztát és letakarva kb. 30 percig pihenni hagyjuk.

 

Előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra és alsó-felső sütés funkciót állítunk be rajta.

 

Ha letelt a fél óra, akkor megint kinyújtjuk, és megint megkenjük tejföllel. Ne lepődjetek meg, ha a nyújtásnál picit fröcskölni fog a tészta. Úgy lesz finom !!! J Ha megkentük, megint felhajtjuk, és megint kinyújtjuk. Ezután jöhet a szaggatás.

 

Lehetőleg jó nagy kivajazott tepsibe tesszük a pogikat. A tetejüket megkenjük a tojások sárgájával és meghintjük reszelt sajttal.

 

Mehetnek is a sütőbe!!

 

Figyelem!!! Gyorsan fog fogyni J

 

 

Sok sikert az elkészítéséhez J

Sós

2014\05\09

Kitalált olasz tészta

olasz_t_szta_1399662215.jpg_404x404

Igyekszek mostanában, persze mikor időm engedi egyre többet improvizálni J Ez szerintem annak is be tudható, hogy jó sokat főzök, és valamikor csak úgy megihletődök. Nos, ez a receptem is valahogy ennek tudható be. Megszületett bennem és megvalósítottam. A végeredmény hát NEM SEMMI J

Hozzávalók:

Penne tészta

Spagetti tészta

1 db cukkini

1 db padlizsán

gomba

kaliforniai paprika

 2 üveg Bolognai szósz

olasz felvágott (lehet helyette mondjuk pici szalámi vagy bármi más is)

2 konzerv tonhal

vaj

trappista sajt

parmezán sajt

 

Szóval hol is kezdjem? J

 

Felrakhatjuk a tésztákat főni !

 

Először is a gombafejeket szépen megtisztítjuk. Felkockázzuk, illetve felvágjuk a gombát, a cukkinit, a padlizsánt, paprikát és a szalámit vagy felvágottat.

Ha ez megtörtént, akkor egy jó nagy teflonos serpenyőben vajat olvasztunk és megfuttatjuk rajta először a szalámit, utána jöhetnek rá a zöldségek. Jól összeforgatjuk, majd fedő alatt hagyjuk összeesni és megpuhulni. Ízlés szerint ízesíthetjük bazsalikommal, provanci fűszerkeverékkel, sóval stb.

Ha a zöldséges keverék kész van, jöhet rá a Bolognai alap. Pici vizet azért tegyünk hozzá, mert akkor a sütés során nem fog kiszáradni a tészta !!! Nagyon finom szaftos fog maradni J

 

Ha a tészta is megfőtt, akkor csepegtessük le, és locsoljuk meg olajjal, hogy ne tapadjon össze !

 

Jöhet egy jó nagy jénai! Először az aljára teszünk egy kis szószt, utána jöhet egy réteg tészta, megint szósz, majd a sajtok. Ezt megismételjük megint és lefedjük a jénai tetejével vagy esetleg alufóliával.

Mivel jénaiban sütjük, nem kell a sütőt előmelegíteni, nehogy megrepedjen a tál. Berakjuk és alsó-felső sütésen, 180-200 fokon párolódni hagyjuk kb. 30-40 percet, majd a sajtot megpirítjuk a tetején.

 

Nagyon finom lesz !

 

 

Sok sikert kívánok hozzá J

Mediterrán

2014\05\09

Magyaros krumpli leves

magyaros_leves_1399662013.jpg_404x404

Már nagyon régóta készítem ezt a nagyon finom levest és úgy gondoltam itt az ideje megosztanom veletek is! Hozzáteszem, hogy az eredeti receptet nem kicsit felturbóztam, ezért ne számítsatok lightos végeredményre  J

Hozzávalók:

3 db sárgarépa

3 db fehérrépa

4-5 db közepes krumpli

3 fej hagyma

kolbász (tetszés szerinti kis darabok)

piros arany vagy fűszerpaprika

1 paradicsom

1 paprika

só, bors

tejföl

tyúkhúsleves kocka

 

Először is mindent megpucolunk, és felvágunk kockára, illetve karikára, kivéve a paprikát és a paradicsomot! Utána egy jó nagy lábast, amit félig felöntünk vízzel, forrni hagyjuk és beledobunk 2 db leveskockát. Ha szépen elolvadt benne akkor, kapcsoljuk le alatta nyugodtan a tűzet. Egy másik kisebb lábasban a hagymát apróra vágva, üvegesre pirítjuk olajon. Olajból egy picit többet szoktam tenni, mert a hagymára ezután a felkockázott krumplit kell tenni. Így szép fényes lesz, és jól átitatódik a hagymás ízzel. Isteni lesz, figyeljétek meg!!! J Mikor a krumplit jól átforgattuk a hagymával, utána tesszük rá a piros aranyat vagy fűszerpaprikát. Jól keverjük össze megint, de úgy, hogy kicsi láng legyen alatta, nehogy odakapja! Ha ez megtörtént a forró leveskockás lébe mehet bele az anyag J A lé a paprikától szép piros színt fog kapni J Újra alágyújthatunk J

Most jön a lényeg! Belerakjuk a felkarikázott zöldségeket (répa, fehérrépa), a kolbik és a tetejükön bevagdosott paprika, paradicsom. A bevágásnál ügyeljetek arra, hogy ne legyen annyira mély, mert könnyen szétfőhet és akkor nehezebb egybe kivenni a levesből. Ezt az egész finomságot rotyogni hagyjuk addig, amíg minden zöldség meg nem puhult benne.

Ha már minden puha, akkor jön a habarás! Ennek megvan a technikája, hogy ne legyen csomós a leves J A lényeg tehát, egy lehetőleg mély tálba belerakunk tetszés szerinti tejfölt és kb. 2 evőkanál lisztet. Ezután szépen merőkanállal teszünk rá egy kis forró levet a levesből és lehetőleg habverővel elkezdjük elkeverni. Mindig teszünk egy pici levet, hogy egyre hígabb habarást kapjunk. Ha ez kész, akkor lassan visszaöntve a leveshez szintén habverővel eldolgozzuk. Ezt az eldolgozást nem kell őrült módjára kavargatni, elég ha a tetején, mondhatni „nőies” mozdulatokkal tesszük meg. J

Ha megtörtént, akkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Előre szólok, hogy a répák miatt lesz egy pici édeskés íze, de ez iszonyat finoman fog harmonizálni némi sóval.

Megjegyzés: ha esetleg a kolbi túl sok zsiradékot engedne, akkor azt nyugodtan szedjétek le a leves tetejéről J

 

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez J Remélem mindenkinek ízleni fog J Hajrá hajrá 

Levesek

2014\04\13

Egy kis tavaszi romantika

eper_1397416006.jpg_454x454

Egy kis tavaszi romantika

Tudom, a cím kissé furcsán hangozhat, viszont ha ez eper szóra asszociálnom kell, akkor egyből a romantikázás, a szerelem jut eszembe.

Ez a gyümölcs egy kis falatnyi Mennyország. Az ötlet onnan jött, hogy picit írjak róla, hogy éppen a kollégiumba tartottam kocsival és megláttam az útszéli kis standot, ahol emlékeim szerint nagyon finom, édes epret lehet kapni. Hát akkor itt az alkalom és ismerjük meg egy picit jobban ezt a kis gyümit. J

Az eper eredetileg a rózsafélék családjába tartozik. Ezt a piciny gyümölcsöt már az Ókorban is ismerték, főleg Amerikában, Ázsiában és Európa vidékein. Ahogy teltek múltak az évek, egyre több mindenre kezdték használni. Kezdte megmutatni rejtett szépségeit. A középkorban még trágyázással próbálták hozamát gyarapítani, azonban a reneszánsz korban már igazi desszertnek számított. Az érdekessége még az, hogy gyógynövényként is használták, majd ezt követte, hogy gyümölcsteát is csináltak belőle.

Az évek során megmutatta, hogy nem csak az édesszájúak kedvence lehet, hanem a szépségápolásban is ki tudja fejteni természetesen jótékony hatását. Például aki esetleg picit fogyni szeretne, bátran fogyaszthatja, hiszen a jóllakottság érzetét keltheti, illetve segít a felesleges zsírok, salakanyagok távozását a szervezetből is.

Saját tapasztalat alapján remek bőrtápláló hatása van. Néha szoktam belőle arcpakolást csinálni. Tudjátok egy pici natúr joghurt, egy pici finomra vágott eper, vagy még mehet bele más gyümi is, ha szeretnétek és kész csoda, amit a bőrrel művel. Puha és feszes lesz tőle. Egyszerűen imádom! J

És amint az elején már említettem, nekem először a romantikázás jut róla eszembe. Szóval egy kis tejszínhabbal, olvasztott csokival, vagy egy kis pezsgővel isteni lehet. Szintén tapasztalatból mondom, hogy a pezsgő mellé azért szoktak epret enni, mert gyönyörűen kihozza a pezsgő zamatát, ízét. Tényleg hatásos! J

 

Szóval a végére egy kis jó tanács, ha párotokat szeretnétek meglepni valamivel, akkor az eper egy kis extrával tuti befutó! J

Érdekességek

2014\04\05

Kandírozott sárgarépa

kand_rozott_sr_pa_1396684477.jpg_404x404

Kandírozott sárgarépa 

{                300 ml víz

{               300 g cukor

{               reszelt répa

Tegyük fel forrni a cukros vizet. Ha már látjuk, hogy igencsak bugyborászik, akkor vegyük takarékra alatta a tüzet, de csak úgy, hogy gyöngyöződjön a szirup. Ezt követően mehet bele a reszelt répa és lefedve főzzük olyan 20-30 percet. Akkor lesz jó, ha a szirupból kiemelve a répa intenzív narancssárga és áttetsző. A végeredmény nagyon finom, bár vigyázzatok, mert tapad J

 

Jó étvágyat hozzá J

Desszert

2014\04\05

Húsvéti Répatorta, kandírozott répával

r_patorta_1396682160.jpg_404x404

Az ötlet onnan adódott, hogy a héten sikeresen lement az összes vizsgám a főiskolán és eldöntöttem, hogy kikapcsolódásként kicsit sütögetek a hétvégén. Rengeteg húsvéti receptet átbújtam az elmúlt napokban és végül ez mellett döntöttem. Egy kis nyuszikaváró finomság. J

Hozzávalók:

300g barna cukor

200 ml étolaj

4db egész tojás

280 g búzaliszt

100g darált dió

12 g sütőpor

1 csapott mk. őrölt fahéj

400g sárgarépa durvára reszelve

1 csipet só

50 g fehér csoki

1db narancs reszelt héja

 

Mázhoz:

200 g mascarpone

kandírozott répa

 

Először is minden hozzávalót kimérünk és Én a diótöréssel kezdtem. Ez után, alaposan összekeverjük a kimért cukrot, olajt és keverés közben egyenként adjuk hozzá a tojásokat. A répát lereszeljük. Összekeverjük egy tálban a lisztet, a diót, a sütőport, a fahéjat és az őrölt fahéjat. Ha ezzel elkészültünk, akkor jöhetnek a folyékony hozzávalók. A cukros, olajas, tojásos masszát tegyük bele a lisztes keverékbe és nagyon alaposan keverjük össze. Ezután jön a recept különlegessége az olvasztott fehércsoki és narancs reszelt héja. Ezeket is beledolgozzuk a tésztába. A sütőformát kivajazom és beleöntöm azt a finomságot J A sütőt előmelegítjük és kb. 1 óra alatt készre sütjük, Én légkeverésesre állítottam a sütőt és tűpróbáztam közben.

Ha elkészültünk, akkor 2 órán át hagyjuk teljesen kihűlni. Amint ez megtörtént a mascarponét és kandírozott répából egy picit véve összedolgozzuk őket és mehet a torta tetejére. Én még egy kis kandírozott répával díszítettem J

 

 

Sok sikert az elkészítéséhez! Nem fog csalódást okozni az íze! J

Desszert

2014\02\10

Almás rétes :)

cats_1392067322.jpg_404x404

A közös munka eredménye: Almás rétes , hmmmmm :P

A kolis élet legjobb része, ha a barátok kicsit esténként összeverődve alkotnak valami finomat. Hát ez a mi esetünkben is így történt. Két barátommal, Zolival és Fruzsival a múlt héten jött az ihlet, hogy mi lenne ha sütnénk a héten valami finomat ?! Esetemben valami könnyebb finomságra gondoltam, amit rövidebb időn belül össze lehet dobni, de nem bánom, hogy nem így alakult. Zoli nagymamája a hétvégén készítette el azt a rétest és vasárnap egyből hívott is, hogy: "Andikaaaaa ezt ki kell próbálnunk! "

Én meg bele mentem, márt hát a múltkori próbálkozásom a túrós rétessel nagy dirrel és durral végződött. Sok volt benne az anyag, de hát falun ez így működik.

Az érdekessége a mostani rétesnek, hogy a tésztát is mi húztuk. Nagyon izgi volt ám :-)

De hát akkor folytatnám a recepttel.


Az almás töltelékhez meghámozunk és kimagozunk, illetve lereszelünk kb. 1 kg almát. Ezt egy lábasba tesszük és kicsit megdinszteljük. Ízesítjük fahéjjal, cukorral és grízzel. Kóstolgassuk közben, tuti finom lesz! Akkor jó, ha barnás kicsit masszás állaga van már.

Fél kg lisztet egy diónyi sertészsírral elmorzsolunk, azonban ha nem elég sikér tartalmú a liszt, 1 db tojást rakjunk bele.

2,5-3 dl sós, kéz meleg vizes kézzel összegyúrjuk. 15-20 percig deszkán kidolgozzuk szépen a tésztát.

A formázás közben egy lábast felmelegítünk. Ha rendesen kidolgoztuk a tésztát, akkor meleg zsírral lekenjük és a meleg lábassal 20 percre lefedjük.

Egy jó nagy abroszt kiterítünk az asztalra és alaposan belisztezzük. Rátesszük a tésztát és nyújtófával addig nyújtjuk, amíg a tészta fel nem veszi az asztal formáját.

Két személy szükséges a következő művelethez. A két személy a tészta alá nyúl, meglebegtetik és úgy kezdik el óvatosan húzni.

Visszarakjuk a kicsit megnyújtott tésztát az asztalra. Körbe- körbe elkezdjük kihúzogatni a széleit, addig, amíg szép vékony tésztát nem kapunk.

Picit szikkadni hagyjuk.

Meleg zsírral lekenjük és grízzel meghintjük. A tészta két szélét, ahova később a töltelék kerül duplán, vastagabban hintjük majd meg grízzel.

Rátesszük az almás tölteléket a tészta két szélére, majd a tésztát ráhajtom a töltelékre és az abrosz segítségével feltekerjük.

A feltekerés két oldalról történik, majd amikor a közepéhez érünk elvágjuk a tésztát. A tepsibe tételnél az a lényeg, hogy a hajtás maradjon alul. Ismét meleg zsírral megkenjük és mehet a sütőbe.

Tudom, hogy picit soknak tűnik a zsír, de nem lesz az ! Jobban fog csúszni higgyétek el, főleg a pociba :-) !!! Tapasztalatból mondom :-)

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez és csak ügyesen ;-) !!!! :-)

 

Desszert

2014\02\02

Kicsi a "bors", de "drága"

gomba_1391363438.jpg_454x454

Megmondom őszintén nagyon szeretek minden olyan filmet, aminek a fő témája a főzés. Így van ez az Ízlések és pofonok című filmmel is. Catherine Zeta –Jones egy szakácsnőt alakít benne. Nagyon jó kis film tudom ajánlani, aki szereti a főzést, illetve a romantikus vígjátékokat. Volt a filmben egy jelenet, amelyben a színésznő szarvasgombákat pakolgatott egy jéggel teli ládikába. Nagyon felkeltette a figyelmemet és megjött az ihletem, hogy pár szót szóljak erről a különleges gombafajtáról.  J

A szarvasgomba elnevezés gyűjtőnév, amelybe a Tuber-nemzetség fajtáit sorolhatjuk. Felfedezését a vaddisznóknak köszönhetjük  J Ez azért van, mert olyan intenzív illata van, hasonló vadkanokéhoz, így a kocák örömmel túrják ki a földből. Gumó alakú gomba, amelyet a földfelszín alatt 20-30 centiméterre lehet megtalálni.

Több száz olyan fajtája van, amely alkalmas fogyasztásra, de ezek közül csak négy olyan van, ami keresett.

Az egyik legismertebb a fekete szarvasgomba, amely Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban honos. Novembertől márciusig szedhető, de januárban a legízletesebb. Csillagászati áron lehet hozzájutni. A franciáknál számít unikumnak.

Másik ismertebb fajtája a fehér szarvasgomba. Leghíresebb lelőhelye Piemont környéke, amely Olaszországban található. Ezt a fajtát októbertől decemberig szedik. Szintén magas áron lehet hozzájutni. Az olaszoknál számít unikumnak.

Magyarországon szintén található fehér szarvasgomba, amely hungarikumnak számít. Ezt disznógombának hívják és más, mint az olaszországi. Az alföldi homokban növekednek.

Különlegessége a szarvasgombáknak, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, viszont annál magasabb a B-, D- és K-vitamintartalma.

Afrodiziákumnak számít, vágyfokozóként is fogyasztják, viszont hatása nem bizonyított. Azért kísérletezni szabad J

Fűszerként nagyon kevés kell belőle, mert nagyon intenzív íze van, ami nagy mennyiségben tömény lehet. Gondosan kell tárolni, erről a vélemények megoszlanak.

Az előzőekben már említettem, hogy csillagászati áron lehet hozzájutni ez kilónként 10 000 Ft-tól egészen 500 000 Ft-ig terjedhet. Mivel föld alatt növekszik, nagyon nehéz megtalálni. Régen disznókkal keresték, ma már képzett nőstény kutyák segítségét használják

Történelmi visszatekintésben érdekes, hogy a szarvasgombát i.e. 3000 tájékán már ismerték. Több feljegyzés került elő Mezopotámiából. Már Arisztotelész és Pitagorász is említette, hogy vágyfokozó hatása van.

Remélem tudtam új ismerettel szolgálni J

 

Kellemes olvasgatást kívánok J

Érdekességek

2014\02\02

Egy kis Olaszország :)

bazsi_1391360227.jpg_454x454

Az egyik kedvenc növényem és gyakran használom is, a bazsalikom. Tavaly vettem is magot és elültetve nagyon szép kis termést hozott. Sajnos a baj az volt vele, hogy nagyon vízigényes és néha elfelejtettem meglocsolni, ezért nem volt túl hosszú életű. A hatalmas vízigény mellett nagyon szereti a napfényt és a meleget. Ezt mind tapasztalat alapján mondom. Nézzünk tehát erről a kis gyönyörűségről néhány érdekességet. J

A bazsalikom az ajakosak családjába tartozik, amely Afrika, Ázsia és Amerika trópusi tájain őshonos.  Hazánkban termesztik és már több száz éve ismerik.

Egyéves növény. Két nagyobb típust különböztethetünk meg hazánkban: a nagy levelű dél-európait és a kisebb levelű afrikait.

Mivel a növény nagyon melegigényes hazánkban csak palántázással tudják szaporítani.  Nem kell nagy területek bevetni, elegendő egy cserép is hozzá. Nagyon jó illata van és mindig kész friss fűszertként szolgálni a háziasszonyoknak.

A növényt már régebben is termesztették annak érdekében, hogy a legyeket távol tartsák. Annyira intenzív illata van, hogy azt a legyek nagyon nehezen tudják elviselni.

A zöld növényi részeiben nagy mennyiségű C-vitamin termelődik, amit a gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használnak fel. Főzetet is készíthetünk belőle, amivel mérsékelni tudjuk a torokgyulladást.

Fűszerként Dél-Európában használják leginkább. Az olaszkonyha egyik különlegessége.

Ti is bátran használhatjátok, megmondom őszintén én szívesen fogyasztom csak úgy magában is. Egyszerűen imádom J Gyakran szoktam a paradicsomszószt, pizzát is bolondítani vele.

 

Remélem kedvet kaptatok ehhez a fűszerhez. J

Érdekességek