Magyaros krumpli leves

magyaros_leves_1399662013.jpg_404x404

Már nagyon régóta készítem ezt a nagyon finom levest és úgy gondoltam itt az ideje megosztanom veletek is! Hozzáteszem, hogy az eredeti receptet nem kicsit felturbóztam, ezért ne számítsatok lightos végeredményre  J

Hozzávalók:

3 db sárgarépa

3 db fehérrépa

4-5 db közepes krumpli

3 fej hagyma

kolbász (tetszés szerinti kis darabok)

piros arany vagy fűszerpaprika

1 paradicsom

1 paprika

só, bors

tejföl

tyúkhúsleves kocka

 

Először is mindent megpucolunk, és felvágunk kockára, illetve karikára, kivéve a paprikát és a paradicsomot! Utána egy jó nagy lábast, amit félig felöntünk vízzel, forrni hagyjuk és beledobunk 2 db leveskockát. Ha szépen elolvadt benne akkor, kapcsoljuk le alatta nyugodtan a tűzet. Egy másik kisebb lábasban a hagymát apróra vágva, üvegesre pirítjuk olajon. Olajból egy picit többet szoktam tenni, mert a hagymára ezután a felkockázott krumplit kell tenni. Így szép fényes lesz, és jól átitatódik a hagymás ízzel. Isteni lesz, figyeljétek meg!!! J Mikor a krumplit jól átforgattuk a hagymával, utána tesszük rá a piros aranyat vagy fűszerpaprikát. Jól keverjük össze megint, de úgy, hogy kicsi láng legyen alatta, nehogy odakapja! Ha ez megtörtént a forró leveskockás lébe mehet bele az anyag J A lé a paprikától szép piros színt fog kapni J Újra alágyújthatunk J

Most jön a lényeg! Belerakjuk a felkarikázott zöldségeket (répa, fehérrépa), a kolbik és a tetejükön bevagdosott paprika, paradicsom. A bevágásnál ügyeljetek arra, hogy ne legyen annyira mély, mert könnyen szétfőhet és akkor nehezebb egybe kivenni a levesből. Ezt az egész finomságot rotyogni hagyjuk addig, amíg minden zöldség meg nem puhult benne.

Ha már minden puha, akkor jön a habarás! Ennek megvan a technikája, hogy ne legyen csomós a leves J A lényeg tehát, egy lehetőleg mély tálba belerakunk tetszés szerinti tejfölt és kb. 2 evőkanál lisztet. Ezután szépen merőkanállal teszünk rá egy kis forró levet a levesből és lehetőleg habverővel elkezdjük elkeverni. Mindig teszünk egy pici levet, hogy egyre hígabb habarást kapjunk. Ha ez kész, akkor lassan visszaöntve a leveshez szintén habverővel eldolgozzuk. Ezt az eldolgozást nem kell őrült módjára kavargatni, elég ha a tetején, mondhatni „nőies” mozdulatokkal tesszük meg. J

Ha megtörtént, akkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Előre szólok, hogy a répák miatt lesz egy pici édeskés íze, de ez iszonyat finoman fog harmonizálni némi sóval.

Megjegyzés: ha esetleg a kolbi túl sok zsiradékot engedne, akkor azt nyugodtan szedjétek le a leves tetejéről J

 

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez J Remélem mindenkinek ízleni fog J Hajrá hajrá