Almás rétes :)

cats_1392067322.jpg_404x404

A közös munka eredménye: Almás rétes , hmmmmm :P

A kolis élet legjobb része, ha a barátok kicsit esténként összeverődve alkotnak valami finomat. Hát ez a mi esetünkben is így történt. Két barátommal, Zolival és Fruzsival a múlt héten jött az ihlet, hogy mi lenne ha sütnénk a héten valami finomat ?! Esetemben valami könnyebb finomságra gondoltam, amit rövidebb időn belül össze lehet dobni, de nem bánom, hogy nem így alakult. Zoli nagymamája a hétvégén készítette el azt a rétest és vasárnap egyből hívott is, hogy: "Andikaaaaa ezt ki kell próbálnunk! "

Én meg bele mentem, márt hát a múltkori próbálkozásom a túrós rétessel nagy dirrel és durral végződött. Sok volt benne az anyag, de hát falun ez így működik.

Az érdekessége a mostani rétesnek, hogy a tésztát is mi húztuk. Nagyon izgi volt ám :-)

De hát akkor folytatnám a recepttel.


Az almás töltelékhez meghámozunk és kimagozunk, illetve lereszelünk kb. 1 kg almát. Ezt egy lábasba tesszük és kicsit megdinszteljük. Ízesítjük fahéjjal, cukorral és grízzel. Kóstolgassuk közben, tuti finom lesz! Akkor jó, ha barnás kicsit masszás állaga van már.

Fél kg lisztet egy diónyi sertészsírral elmorzsolunk, azonban ha nem elég sikér tartalmú a liszt, 1 db tojást rakjunk bele.

2,5-3 dl sós, kéz meleg vizes kézzel összegyúrjuk. 15-20 percig deszkán kidolgozzuk szépen a tésztát.

A formázás közben egy lábast felmelegítünk. Ha rendesen kidolgoztuk a tésztát, akkor meleg zsírral lekenjük és a meleg lábassal 20 percre lefedjük.

Egy jó nagy abroszt kiterítünk az asztalra és alaposan belisztezzük. Rátesszük a tésztát és nyújtófával addig nyújtjuk, amíg a tészta fel nem veszi az asztal formáját.

Két személy szükséges a következő művelethez. A két személy a tészta alá nyúl, meglebegtetik és úgy kezdik el óvatosan húzni.

Visszarakjuk a kicsit megnyújtott tésztát az asztalra. Körbe- körbe elkezdjük kihúzogatni a széleit, addig, amíg szép vékony tésztát nem kapunk.

Picit szikkadni hagyjuk.

Meleg zsírral lekenjük és grízzel meghintjük. A tészta két szélét, ahova később a töltelék kerül duplán, vastagabban hintjük majd meg grízzel.

Rátesszük az almás tölteléket a tészta két szélére, majd a tésztát ráhajtom a töltelékre és az abrosz segítségével feltekerjük.

A feltekerés két oldalról történik, majd amikor a közepéhez érünk elvágjuk a tésztát. A tepsibe tételnél az a lényeg, hogy a hajtás maradjon alul. Ismét meleg zsírral megkenjük és mehet a sütőbe.

Tudom, hogy picit soknak tűnik a zsír, de nem lesz az ! Jobban fog csúszni higgyétek el, főleg a pociba :-) !!! Tapasztalatból mondom :-)

Sok sikert kívánok az elkészítéséhez és csak ügyesen ;-) !!!! :-)