Kicsi a "bors", de "drága"

gomba_1391363438.jpg_454x454

Megmondom őszintén nagyon szeretek minden olyan filmet, aminek a fő témája a főzés. Így van ez az Ízlések és pofonok című filmmel is. Catherine Zeta –Jones egy szakácsnőt alakít benne. Nagyon jó kis film tudom ajánlani, aki szereti a főzést, illetve a romantikus vígjátékokat. Volt a filmben egy jelenet, amelyben a színésznő szarvasgombákat pakolgatott egy jéggel teli ládikába. Nagyon felkeltette a figyelmemet és megjött az ihletem, hogy pár szót szóljak erről a különleges gombafajtáról.  J

A szarvasgomba elnevezés gyűjtőnév, amelybe a Tuber-nemzetség fajtáit sorolhatjuk. Felfedezését a vaddisznóknak köszönhetjük  J Ez azért van, mert olyan intenzív illata van, hasonló vadkanokéhoz, így a kocák örömmel túrják ki a földből. Gumó alakú gomba, amelyet a földfelszín alatt 20-30 centiméterre lehet megtalálni.

Több száz olyan fajtája van, amely alkalmas fogyasztásra, de ezek közül csak négy olyan van, ami keresett.

Az egyik legismertebb a fekete szarvasgomba, amely Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban honos. Novembertől márciusig szedhető, de januárban a legízletesebb. Csillagászati áron lehet hozzájutni. A franciáknál számít unikumnak.

Másik ismertebb fajtája a fehér szarvasgomba. Leghíresebb lelőhelye Piemont környéke, amely Olaszországban található. Ezt a fajtát októbertől decemberig szedik. Szintén magas áron lehet hozzájutni. Az olaszoknál számít unikumnak.

Magyarországon szintén található fehér szarvasgomba, amely hungarikumnak számít. Ezt disznógombának hívják és más, mint az olaszországi. Az alföldi homokban növekednek.

Különlegessége a szarvasgombáknak, hogy kevés kalóriát tartalmaznak, viszont annál magasabb a B-, D- és K-vitamintartalma.

Afrodiziákumnak számít, vágyfokozóként is fogyasztják, viszont hatása nem bizonyított. Azért kísérletezni szabad J

Fűszerként nagyon kevés kell belőle, mert nagyon intenzív íze van, ami nagy mennyiségben tömény lehet. Gondosan kell tárolni, erről a vélemények megoszlanak.

Az előzőekben már említettem, hogy csillagászati áron lehet hozzájutni ez kilónként 10 000 Ft-tól egészen 500 000 Ft-ig terjedhet. Mivel föld alatt növekszik, nagyon nehéz megtalálni. Régen disznókkal keresték, ma már képzett nőstény kutyák segítségét használják

Történelmi visszatekintésben érdekes, hogy a szarvasgombát i.e. 3000 tájékán már ismerték. Több feljegyzés került elő Mezopotámiából. Már Arisztotelész és Pitagorász is említette, hogy vágyfokozó hatása van.

Remélem tudtam új ismerettel szolgálni J

 

Kellemes olvasgatást kívánok J