Egy kis Olaszország :)

bazsi_1391360227.jpg_454x454

Az egyik kedvenc növényem és gyakran használom is, a bazsalikom. Tavaly vettem is magot és elültetve nagyon szép kis termést hozott. Sajnos a baj az volt vele, hogy nagyon vízigényes és néha elfelejtettem meglocsolni, ezért nem volt túl hosszú életű. A hatalmas vízigény mellett nagyon szereti a napfényt és a meleget. Ezt mind tapasztalat alapján mondom. Nézzünk tehát erről a kis gyönyörűségről néhány érdekességet. J

A bazsalikom az ajakosak családjába tartozik, amely Afrika, Ázsia és Amerika trópusi tájain őshonos.  Hazánkban termesztik és már több száz éve ismerik.

Egyéves növény. Két nagyobb típust különböztethetünk meg hazánkban: a nagy levelű dél-európait és a kisebb levelű afrikait.

Mivel a növény nagyon melegigényes hazánkban csak palántázással tudják szaporítani.  Nem kell nagy területek bevetni, elegendő egy cserép is hozzá. Nagyon jó illata van és mindig kész friss fűszertként szolgálni a háziasszonyoknak.

A növényt már régebben is termesztették annak érdekében, hogy a legyeket távol tartsák. Annyira intenzív illata van, hogy azt a legyek nagyon nehezen tudják elviselni.

A zöld növényi részeiben nagy mennyiségű C-vitamin termelődik, amit a gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használnak fel. Főzetet is készíthetünk belőle, amivel mérsékelni tudjuk a torokgyulladást.

Fűszerként Dél-Európában használják leginkább. Az olaszkonyha egyik különlegessége.

Ti is bátran használhatjátok, megmondom őszintén én szívesen fogyasztom csak úgy magában is. Egyszerűen imádom J Gyakran szoktam a paradicsomszószt, pizzát is bolondítani vele.

 

Remélem kedvet kaptatok ehhez a fűszerhez. J