Andi rakott zöldségei
Hozzávalók:
2-2 darab cukkini, padlizsán
200-250 g gomba
2-3 darab paradicsom, kaliforniai paprika
2-3 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
egy tubus tejszínes krémsajt
reszelt Trappista sajt
olívaolaj
morzsolt kakukkfű
só, bors
Ezt az ételt már nagyon sokszor készítettem sokféle zöldségből. Számomra megunhatatlannak számít és nem azért mert imádom a zöldségeket, hanem azért is mert könnyű elkészíteni és a végeredmény nagyon finom J
Ízléshez és persze évszakhoz igazodva szoktam az ételhez összeválogatni a zöldségeket. Mivel most ősz van, úgy gondolom, hogy ehhez mértem írom le, hogy a legutóbbi elkészítésnél mit használtam J
Mivel ősszel nagy slágernek számít a cukkini és a padlizsán, úgy gondoltam kihagyhatatlan hozzávaló. Ebből 2-2 darabot karikázzunk fel. Aztán jöhet még bele 200-500 g gomba, ez bármilyen fajta lehet, én csiperkét használtam, mert az volt otthon J Számomra nélkülözhetetlen a zöldséges ételekből a paradicsom, ez lehet olyan 2-3 darab, illetve a kaliforniai paprika. Ezeket a hozzávalókat szépen, egyenletesen felkarikázzuk és egy picit félre tesszük „pihenni”. J
Amíg a zöldségek „pihennek” elkészítjük az egész étel alapját, mely nem más, mint a hagyma. Ehhez vékonyan felkarikázunk 2-3 vöröshagymát. A vöröshagymát olívaolajon üvegesre párolok, és közben sózom, borsozom és meghintem kakukkfűvel. Ez után mehet bele a 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma. Ezeket jól összekeverem és párolom, majd leveszem a tűzről.
Az „zöldséges csodához” nélkülözhetetlen egy jénai, melynek az aljában egyenletesen elosztom az előre párolt hagymát. Ezt követően elővesszük a már felkarikázott zöldségeket és a jénaiba helyezzük szorosan egymás mellé vagy esetleg rétegesen pakolva. A lényeg, hogy pakolás közben sózzuk és borsozzuk őket, esetleg egy pici ételízesítőt is hinthetünk rá, illetve elengedhetetlen a tetején helyet foglaló kakukkfű.
Amikor az összeg zöldséget a helyükre raktuk, következhet a pikantéria, ami nem más, mint a reszelt, illetve a tejszínes krémsajt. Először egy tubus tejszínes krémsajtot nyomunk a tetejére, amit nem muszáj elkenni, hiszen sütés közben úgyis meg fog olvadni és átitatja a jénai tartalmát. A krémsajtra jöhet a lereszelt Trappista sajt, majd ha ezzel megvagyunk, meglocsoljuk még egy kis olívaolajjal és a tetejét lefedjük alufóliával.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra, fontos, hogy hőlégkeveréses legyen, melyben kb. 45-60 percet pároljuk. Ha a zöldségek szépen megpuhultak, levesszük a jénairól az alufóliát és átkapcsoljuk a sütőt alsó-felső sütésre, hogy a sajt szép ropogós barnára piruljon. Ha ez megtörtént hagyjuk kicsit hűlni és utána bátran fogyaszthatjuk.
Sok sikert az elkészítéséhez és Jó étvágyat kívánok! J